financieën opruimen

Boeken verkopen via internet

boeken-verkopen-internet

In ons huis staan verschillende boekenkasten. En allemaal puilen ze uit. Hoog tijd om daar eens wat aan te doen. Een eerste opruimronde leverde al een flinke boekenstapel op die regelrecht bij het oud papier kon. Boeken zonder kaft, boeken die zo oud zijn dat niemand ze meer wil lezen, boeken waar in getekend en gekrast is… Je vraagt je af waarom een Superheldin die boeken überhaupt bewaart? Dat vraag ik mezelf ook ernstig af ;).

Bij de tweede opruimshift keek ik gerichter naar de inhoud van de boeken. Wat wil ik wel en niet bewaren? Ik ben zo iemand die een boek rustig meerdere keren kan lezen. Maar niet ieder boek! Aangezien ik de enige echte lezer ben in dit huishouden, durfde ik zonder overleg en zonder pardon alle boeken die ik toch nooit meer in wilde kijken van de planken te halen. Een aantal daarvan gaf ik weg aan neefjes en nichtjes, een paar andere boeken doneerde ik aan de schoolbibliotheek en toen zat ik nog steeds met een flinke stapel boeken waar ik vanaf wilde en die behoorlijk in de weg lag. De plaatselijke kringloop is alleen op voor mij onmogelijke tijden geopend en dus besloot ik te kijken wat er online mogelijk was.

Welke boeken verkopen goed online?

Allereerst heb ik eens opgezocht welke boeken het nu eigenlijk een beetje goed doen op de tweedehands boekenmarkt. Dat studieboeken bovenaan stonden in de lijst, verbaasde me niet. Ook de zogenaamde zelfhulpboeken lijken het best aardig te doen, net als kookboeken. Thrillers worden door een groot publiek gelezen en ook daar is best wel een markt voor. Opmerkelijk genoeg is de markt voor literatuur erg selectief. Van bekende auteurs met hoge boekoplages is het aanbod zo groot dat die boeken tweedehands maar weinig opbrengen. Ook boekenweekgeschenken zijn vrijwel niks waard. Aangezien mijn eigen stapel aardig wat studieboeken en thrillers bevatte, vond ik dit lijstje zo slecht nog niet en dus besloot ik me verder te oriënteren.

Waar verkoop je tweedehands boeken online?

marktplaats

Er zijn verschillende plaatsen op het wereldwijde web waar jij je boeken te koop aan kan bieden. Een bekende is natuurlijk marktplaats. Je maakt een foto van het boek, schrijft er een tekst bij en een paar minuten later staat je boek online. Voordeel van deze site is dat plaatsen helemaal gratis is en er geen bemiddelingskosten gerekend worden. Nadeel is dat je alles zelf moet doen. Je onderhoudt zelf contact met eventuele kopers en overlegt of het boek opgestuurd wordt of dat de koper het komt halen. Ook zijn de risico’s voor jou.

boekwinkeltjes en booktrader

Een andere mogelijkheid is de site boekwinkeltjes. Je kan hier een eigen online boekwinkel aanmaken. Hierbij kies je ervoor om te verkopen via een vast maandbedrag of te verkopen op provisiebasis. Wat voor jou het voordeligst is, hangt maar net van je aanbod af. Voor 1 euro per maand kan je tot 50 boeken in je winkel plaatsen. Verkoop je liever op provisiebasis dan moet je rekening houden met setup kosten van 7,50 euro en betaal je voor ieder boek dat je verkoopt 25 cent + 15% van de verkoopprijs. Een eerste blik op deze site geeft mij de indruk dat hier vooral mensen actief zijn die (door)verkoop van boeken als een serieuze bron van inkomsten zien. Dit kan een voordeel zijn als je een bepaald type boek wilt verkopen of een flinke partij van de hand wilt doen. Een ander voordeel is dat jij zelf de voorwaarden bepaalt die gelden in jouw winkel, bijvoorbeeld met betrekking tot verzendkosten en risico’s. Uiteraard dien je hierbij binnen de regels van de wet te blijven. Een nadeel is ook hier dat je veel zelf moet doen en het specifieke publiek kan ook in je nadeel werken. Booktrader is een site die op een vergelijkbare manier werkt, maar naast tweedehands boeken ook nieuwe boeken verkoopt.

Bol.com

De laatste mogelijkheid die ik heb onderzocht is verkopen via Bol.com. Hier kan je gratis een verkoopaccount aanmaken. Het plaatsen van een boek is erg eenvoudig. Je vult het IBANnummer (op ieder boek te vinden) in en bol.com zorgt voor de juiste afbeelding en productomschrijving. Je geeft aan in welke staat je boek zich bevindt en op basis daarvan en op basis van de prijs die andere aanbieders hanteren doet Bol een suggestie voor welke prijs jij het boek te koop kan zetten. Natuurlijk kan je deze suggestie negeren en voor een andere verkoopprijs kiezen. Als jouw boek verkocht wordt, krijg je een e-mail van Bol.com. Alles wat je dan nog hoeft te doen is de pakbon die bij deze e-mail zit, uit te printen en het boek te versturen. Dit versturen kan je extra goedkoop doen door via Bol.com een pakketzegel of postzegel te kopen. De financiële zaken worden door bol.com afgehandeld. Hiervoor wordt wel een bijdrage van 99 cent + 15% van de verkoopprijs gevraagd. Voordeel is dat  je hier weinig werk aan hebt. Verkoop je niks, dan heb je ook geen kosten. Een ander voordeel is de bekendheid van deze website. Je bereikt een groot publiek. Een nadeel is de bemiddelingsbijdrage. Ook kan het zo zijn dat bol.com jouw account blokkeert als je slechte reviews krijgt. Wanneer iemand iets bij jou koopt, dien je ervoor te zorgen dat deze klant het boek binnen 8 dagen in huis heeft. Gelukkig bestaat er wel de mogelijkheid om je winkel te sluiten als je op vakantie gaat of ziek bent.

Wat heb ik gekozen?

Omdat ik vooral snel van mijn boekenstapel af wil zijn, zonder hier heel veel tijd in te steken, heb ik voor bol.com gekozen. Een boek staat letterlijk binnen een minuut online. Hoewel je niet kan zien hoe vaak jouw advertentie bekeken wordt, ben je ook als nieuwe verkoper toch goed vindbaar. Dat blijkt wel uit het feit dat ik binnen twee dagen mijn eerste boek had verkocht. Een studieboek uit 2007 dat ook door een heel aantal andere verkopers voor dezelfde prijs online was gezet. Ik heb de pakbon en een pakketzegel uitgeprint en het pakketje afgeleverd op het postkantoor waar ik iedere dag langsfiets. Heel weinig werk, het ruimt lekker op en het levert financieel ook nog wat op. Ik ben tevreden!

 

Wat zijn jouw ervaringen met het (ver)kopen van tweedehands spullen op internet?

 

 

Social Media
0

6 Comments

  1. Leuk om te lezen dat jij ook vaker een dan één keer een boek kunt lezen. De enige ervaring die ik met het verkopen van boeken heb is via bol.com. Net wat je zegt, eenvoudig en snel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *