financieën

Waarom het een goed idee is je hypotheek af te lossen

aflossen-hypotheek

Jawel, vandaag is een grote dag: we hebben een eerste aflossing gedaan op onze hypotheek. We zaten al een tijdje met onze hypotheek in onze maag. Hij is niet extreem hoog, zo slim waren we gelukkig bij het afsluiten al, maar desalniettemin is het natuurlijk nog altijd een enorme schuld, een bedrag van 205.000 euro dat ‘ooit’ terugbetaald moet worden. En hoewel we de maandlasten prima op kunnen brengen, vroegen we ons steeds meer af of we geen dief van onze eigen portemonnee waren door niks af te lossen. We hebben ons er eens in verdiept, een paar rekensommen gemaakt en de conclusie was: nou en of we dieven van onze eigen portemonnee zijn!

Onze hypotheek

Onze hypotheek bestaat voor een deel uit een spaarhypotheek (100.000 euro) en een deel aflossingsvrij (105.000 euro). De rente die wij betalen is vrij fors, namelijk 5,2%. Op een achteraf zeer ongunstig moment voor 10 jaar vastgezet waarvan nu nog zo’n twee jaar te gaan zijn. Onze eerste ingeving was ‘oversluiten die handel’, maar dat bleek toch nog wel tegen te vallen. De boeterente is zeer fors en rentemiddeling levert ook niet op wat wij gehoopt hadden. Dan blijven er twee opties over. Bijstorten in het spaargedeelte of beginnen met het aflossen van het aflossingsvrije gedeelte. We horen daar verschillende verhalen over. De een beweert dat bijstorten veel gunstiger is, de ander beweert dat daar zoveel verborgen zaken bij komen kijken dat aflossen veel verstandiger is. Wij konden er niet helemaal goed een vinger achter krijgen en hebben daarom besloten om voor de eenvoudigste manier te gaan. We gaan het aflossingsvrije gedeelte naar het nulpunt brengen. Dit kan zonder tussenkomst van onze hypotheekadviseur, op ieder moment dat het ons uitkomt. We hebben ons bewust (nog) geen einddoel gesteld. De verwachting is dat er de komende jaren e.e.a. zal gaan wijzigen in ons inkomen, we willen eerst eens een paar maanden kijken of we inderdaad iedere maand kunnen aflossen en we kennen onszelf goed genoeg om te weten dat we ook gemotiveerd blijven zonder concrete einddatum.

Waarom zou je aflossen?

Dat is de vraag die we van verschillende kanten krijgen. Als je de maandlasten prima op kan hoesten, waarom zou je dan in vredesnaam je geld in je hypotheek storten!?! We hebben daar een aantal motivaties voor.

  • Geld op onze spaarrekening levert vrijwel niks op. De rente is nog net geen 0%, maar het zit er dicht in de buurt. Natuurlijk hebben we wel een spaarrekening voor onvoorziene uitgaven en ook willen we graag wat sparen voor extra uitgaven, maar die buffer hoeft niet oneindig hoog te zijn.
  • De rente van de hypotheek ligt veel hoger, wat ervoor zorgt dat wij iedere maand een flink bedrag aan rente betalen over het geleende geld. Hoe meer we aflossen, hoe minder rente we hoeven te betalen. Op lange termijn bespaar je hier ontzettend veel geld mee.
  • Ons werk vraagt fysiek en mentaal best veel van ons. Hoewel we ons werk nog altijd met plezier uitoefenen, zien we onszelf niet tot de pensioenleeftijd doorwerken. Door de hypotheek af te lossen, kunnen we eerder stoppen met werken of minder gaan werken.
  • Al liggen we er niet van wakker, het hebben van een financiële schuld is geen fijn idee. Ons huis staat gelukkig niet onder water maar stel dat ons wat overkomt, dan wil je niet dat je nabestaanden hiermee opgezadeld worden.
  • Lagere maandlasten zijn natuurlijk nooit verkeerd.

Hoe pakken wij het aan?

We kunnen -wat de hypotheekverstrekker betreft- onbeperkt aflossen op het aflossingsvrije gedeelte. Dit kan met ieder willekeurig bedrag, eenvoudig via iDeal. Wij maken liever wat vaker kleinere bedragen over dan bijv. een keer per jaar een groot bedrag. Om te beginnen hebben we 1000 euro afgelost. Dit brengt onze bruto maandlast met een fantastische 5 euro naar beneden. Netto is het uiteraard nog minder. Maar alle kleine beetjes helpen en als we dit maar vaak genoeg doen, zullen de maandlasten op den duur wel een substantieel gedeelte lager liggen. Wat ik veel interessanter vind is het heerlijke idee dat we over die 1000 euro nooit meer rente hoeven te betalen.

Wat is jouw motivatie om je eventuele hypotheek wel of niet af te lossen?

Social Media
0

4 Comments

  1. He wat leuk, nog een blog voor powervrouwen :). Wat een leuk en toevallig artikel. Toevallig omdat wij gisteren net ons tweede hypotheekgesprek erop hebben zitten. Ook een forse rente van in ons geval 5,1% met nog 1,5 jaar te gaan. Wij hebben nu een gedeelte aflossingsvrij maar hebben (bijna zeker) besloten over te sluiten naar een volledige aflossingshyptoheek. In ons geval betekent dit tegen de huidige rente per maand niet minder maandlasten maar wel lekkerder slapen omdat we na 30 jaar volledig hebben afgelost ipv kampen met een restschuld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *