beauty gezondheid

wat is actieve kool en wat kan je ermee?

actieve kool

actieve koolEen tijdje geleden moest ik naar de tandarts. Terwijl ik controleerde of ik mijn tanden echt wel heel erg goed gepoetst had, viel me ineens de kleur van mijn tanden op. Geel! Hoewel mijn omgeving me vertelde dat het nog wel meeviel, zit mijn gebit me sindsdien toch tussen mijn oren. In mijn beleving worden mijn tanden iedere dag geler en zal het nog een kwestie van enkele dagen zijn voordat ze neongeel zijn en er niks meer aan te doen is. Tijd om me eens te verdiepen in verantwoorde manieren om mijn tanden te bleken. Want nee, giftige troep wil ik er niet voor gebruiken. Mijn speurtocht bracht me op het pad van actieve kool.

Omdat ik niet zo van de impulsaankopen ben, zocht ik verder naar de werking van actieve kool. En raad eens… er zijn nog veel meer toepassingen voor dit goedje te bedenken. Maar first things first, wat is actieve kool precies?

Wat is actieve kool?

Actieve kool was voordat het actief werd gewoon kool. En voordat het kool was, was het organisch materiaal, zoals kokosnootdoppen of vruchtpitten. Door dit te verbranden, ontstaat kool. Deze kool is fabrieksmatig door een aantal processen gegaan waardoor het adsorptievermogen (het vermogen waarmee het verontreinigingen aan zich kan binden) verhoogd wordt. Hoewel fabrieken niet altijd een verantwoord product garanderen, kan het in het geval van het activeren van kool geen kwaad. Sterker nog, het doet de werking alleen maar heel veel goeds!

Toepassingen voor actieve kool

  • Tanden bleken: Maak je tandenborstel nat en doop hem in de kool. Poets vijf minuten en spoel je mond daarna goed. Mocht je per ongeluk een beetje kool doorslikken, geen probleem! Doe dit tenminste 3 keer per week. Na een paar weken zal je resultaat gaan zien.
  • Gezichtsmasker: Meng twee lepels Griekse yoghurt met een lepel actieve kool. Goed roeren en vervolgens op je gezicht aanbrengen. Na een kwartiertje kan je het maskertje weer verwijderen. Let op: doe dit met een wegwerpdoekje of iets dergelijks. Het masker gaat eenvoudig van je huid af, maar blijft in kleding en ander textiel goed zitten.
  • EHBO: Door het hoge adsorptievermogen van actieve kool, kan dit bij vergiftiging een levensreddend middel zijn. Natuurlijk bel je allereerst 112! Maar vergeet niet te noemen dat je actieve kool in je bezit hebt. De kans is groot dat je vervolgens het advies krijgt om hier een dosis van te slikken.
  • Insectensteken: Een flinke bijensteek of steek van een ander insect kan behandeld worden met actieve kool. Mix het daarvoor met een beetje water en evt. wat maizena en smeer dit op de steek.

Actieve kool kan zowel op je huid aangebracht worden als ingenomen worden. Omdat ik geen arts ben, adviseer ik dat laatste NIET. Ik kom op internet veel sites tegen die vermelden dat inname van actieve kool goed is voor een detox, gasvorming tegengaat en andere darmproblemen verlicht. Ik lees echter ook dat het de werking van eventuele medicijnen kan beïnvloeden wanneer je actieve kool inneemt. Ook kan het opstopping veroorzaken. Actieve kool op je huid aanbrengen heeft dit effect echter niet en dat kan je met een gerust hart doen.

Ben jij bekend met actieve kool?

Als je actief aan de slag gaat met deze kool, krijg je 3 powerpunten. Maak een kliederige tekening met actieve kool in je SHB en krijg 2 punten extra.

Social Media
0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *