beauty

Zelf je haar kleuren met henna

haar-kleuren-henna

haar-kleuren-henna‘Hé, je wordt grijs,’ zei een collega een tijd geleden enthousiast tegen mij.
Ik kon zijn enthousiasme niet echt delen. Natuurlijk had ik zelf allang die grijze haren gespot. Maar dat anderen me daar nu ook op begonnen te wijzen, dat was niet echt iets wat ik als een positieve gebeurtenis kon zien. Ter plekke besloot ik dat het tijd was om wat superheldinnenpower in de strijd te gooien.

Twee dingen wist ik absoluut zeker:
1. ik wilde mijn grijze haren zo snel mogelijk camoufleren;
2. ik wilde geen chemische troep op mijn hoofd.

Na een korte speurtocht op internet kon ik hier nog een derde punt aan toevoegen:
3. ik wilde dit zelf doen omdat een kapper hier behoorlijke prijzen voor rekent.

Ergens heel logisch natuurlijk vanuit de kapper gezien, maar ik was nog niet zo ver in het acceptatieproces dat ik bereid was om diep in mijn buidel te tasten voor een nieuwe haarkleur. En nu ik weet hoe eenvoudig het is om mijn eigen haar met henna te kleuren, zal ik dat voorlopig ook niet worden.

Waarom henna?

Henna is een natuurproduct (plantaardig). Het is een beetje uitkijken, er zijn veel henna-producten op de markt waar toch nog veel chemische stoffen aan zijn toegevoegd maar als je pure henna-poeder koopt, zoals deze bijvoorbeeld, zit je al snel goed. Voor mijn schouderlange haar heb ik aan 100 gram genoeg. Bovendien is henna een verzorgend product. Het is dus juist goed voor je haar om er af en toe henna in te smeren (En ook heel goed voor je ontkenningsfase. ‘Nee hoor, ik gebruik geen haarverf. Mijn haarmasker levert die mooie gloed.’). Henna is iets anders dan haarverf. In plaats van een kleurlaagje om je haar heen te leggen, trekken de kleurpigmenten in het haar. Daardoor krijgt iedere haar een iets andere kleur, net zoals haar dat zijn natuurlijke kleur nog heeft. Het resultaat lijkt dus natuurlijker. Verder vind ik het ook belangrijk dat een kleur lang blijft zitten (minstens 6 weken, bij dagelijks wassen) maar geen duidelijke uitgroei laat zien. Ook dat gaat prima. De kleur blijft zichtbaar maar doordat deze zich mengt met je eigen haarkleur is uitgroei vrijwel onzichtbaar.

Hoe gebruik je henna?

Allereerst is het van belang om (een paar uur voordat je echt aan de slag gaat) de henna-poeder te mengen met een zure vloeistof. Hierdoor komen de kleurmoleculen vrij. Ik heb azijn en citroensap geprobeerd. Bij citroensap werd de kleur dieper dan bij azijn. Je doet het poeder in een schaaltje en doet er zoveel vloeistof bij tot het geheel de dikte van stevige yoghurt heeft. Als het goed is, kleurt het mengsel van groen naar groen-rood. Het eerste nadeel van henna wordt tijdens dit proces ook duidelijk: het stinkt! Tenzij je dol bent op de geur van spinazie in je haar, in dat geval heb je geluk!

Als het henna-mengsel een paar uur heeft gestaan, is het tijd om het in je haar te smeren. Trek eerst oude kleding aan, het spul wil nog weleens vlekken geven. Zorg er ook voor dat je omgeving henna-proof is. Bij mij is henna prima te verwijderen uit de wasbak. Ook tegels geven geen probleem. Maar de voeg tussen de tegels…als daar eenmaal henna opzit, krijg je het niet meer weg (vraag maar niet hoe ik dat weet ;)). Verder is het aan te raden om latex handschoenen aan te doen. Het werkt namelijk het beste om de henna gewoon met je handen in je haar te smeren, maar je wilt niet dat de henna in je huid trekt. Begin bij de haarwortels en werk zo naar de punten toe. Mors je per ongeluk op toch je huid, verwijder dit dan met een nat doekje.

Als alles in je haar zit, verpak je je kapsel in een paar lagen huishoudfolie. Dit voorkomt lekken en zorgt ervoor dat de henna -door de warmte- extra goed in je haar trekt. Eventueel doe je er nog een wintermuts overheen voor de stevigheid. Je kan het mengsel rustig een nachtje laten zitten, maar ik spoel het hele gebeuren toch vaak na een uur of twee weer uit. Eerst alleen met water en direct daarna met een klein beetje shampoo.

De henna werkt nog twee dagen na, waardoor je pas na twee dagen je definitieve kleur zal kunnen vaststellen. Mijn ervaring is dat henna mijn eigen haarkleur versterkt , een rode gloed geeft (maar ik zou mijn haar zeker niet rood willen noemen!) en dat alle grijze haren perfect gecamoufleerd zijn. Precies wat ik wilde. Natuurlijk wil dit niet zeggen dat dit bij jou ook zo zal zijn. Misschien kleurt jouw haar wel knaloranje of gifgroen! Hoewel mijn internetspeurtocht me heeft geleerd dat deze horrorverhalen eigenlijk zelden voorkomen, heb ik je hierbij toch gewaarschuwd. Met name op haar dat al eerder chemisch geverfd is, schijnt het resultaat nog wel eens anders worden dan je in gedachten had. Maar nogmaals, ik lees ook zeer veel verhalen van mensen bij wie dit reuze meeviel.

Voordelen en nadelen van henna op een rijtje

Voordelen van henna zijn wat mij betreft:

  • natuurproduct;
  • goedkoop;
  • blijft zeker 6 weken zitten;
  • geen zichtbare uitgroei;
  • natuurlijk effect.

Nadelen van henna vind ik:

  • de eerste dagen stinkt je haar (als het nat is) naar spinazie;
  • eventuele vlekken zijn lastig uit kleding te verwijderen;

Heb jij je haar weleens gekleurd?

Of jij nu wel of niet grijze haren hebt, henna kan er altijd in. Maar liefst 5 punten voor jou als jij je hieraan waagt. Als je een paar gekleurde haren in je Superheldinnenboek plakt, krijg je een extra puntje cadeau. Tevreden met je huidige haarkleur? Dan alsnog 2 punten omdat je ergens tevreden mee bent. Want tevreden zijn is soms een kunst op zich!

Social Media
0

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *