DIY schoonmaken

Het eenvoudige recept om snel handzeep te maken

zelf handzeep maken

zelf handzeep maken

‘Mam, de zeep is op.’

Yep, voor de zoveelste keer. Op de een of andere manier lukt het me al jaren niet om die degelijke huisvrouw te zijn die altijd een flaconnetje handzeep op voorraad heeft. Wasmiddel is een ander verhaal, daar kom ik in om. Maar handzeep zíe ik niet eens als ik mijn wekelijkse ronde door de gangpaden van de supermarkt ren. En om -als ik er dan uiteindelijk toch aan denk om handzeep te kopen- zo snugger te zijn om meteen meerdere flacons  te kopen…nee, het lukt me eenvoudigweg niet!

Een tijdje terug heb ik wel een paar blokken zeep gekocht. Het idee daarachter was dat je a) met een blok veel langer doet dan met een verpakking vloeibare zeep en b) je er niet zo’n plastic verpakking bijkrijgt en dus op ongelooflijke wijze bijdraagt aan een schoon milieu (hé, alle beetjes helpen!). In de praktijk bleek het zeepblok nogal wat rommel te geven. Rondom de wasbak lagen aangekoekte zeepresten, het blok zelf zag er na een paar keer door kinderhandjes gegaan te zijn ook niet bepaald fris uit en het blok schoot nogal eens weg met allerlei gemopper tot gevolg.

‘Mam, Zus gooit met de zeep.’

‘Nietes, dat ging per ongeluk.’

‘Welles. Je deed het expres.’

(enzovoort, enzovoort.)

Die zeepblokken waren het dus ook niet helemaal en werden uiteindelijk weer vervangen door vloeibare handzeep. Die ook weer opraakte. Maar deze keer heb ik de vicieuze cirkel weten te doorbreken. Het schoot me te binnen dat ik ooit ergens had gelezen dat je van zeepblokken op eenvoudige wijze vloeibare zeep kan maken. En zo geschiedde! Ik zocht wat verschillende recepten op internet, werd er een beetje wijzer van maar niet al teveel, en besloot maar eens een experiment aan te gaan.

zelf vloeibare handzeep maken

  • Men neme allereerst een blok zeep. Het merk schijnt niet uit te maken, hoewel ik in meerdere berichten het gelezen dat D.ove niet goed werkt. Ik koos zelf een natuurlijke zeep van Jacob Hooy met zo weinig mogelijk rare ingrediënten erin. Maar kies vooral een zeep die jij fijn vindt.
  • Van die zeep rasp je 50 – 100 gram. En daarom noem ik dit een experiment. Het verschilt namelijk nogal per zeep hoeveel gram je nodig hebt. Dit heeft met de gebruikte vetten te maken, die nogal van elkaar kunnen verschillen. Als je te weinig zeep gebruikt, kan je handzeep nogal waterig uitvallen. Gebruik je teveel, dan wordt het mengsel niet vloeibaar. Maar niet getreurd, voor beide problemen vertel ik je straks een oplossing.
  • De geraspte zeep voeg je toe aan een pan met een liter water erin. Dit zet je op je fornuis en roer je regelmatig goed door tot alle zeep gesmolten is. Dit gebeurt in veel gevallen nog voor het gaat koken.
  • Eventueel voeg je 30 druppels etherische olie toe voor een fijne geur.
  • Deksel op de pan en -oh, deksels – nu moet je een nachtje geduld hebben. Of een dagje. In ieder geval moet het zeker een uur of 8 afkoelen en indikken.
  • Na de afkoeltijd roer je je zeepmengsel nog een keer flink door, bij voorkeur met een staafmixer. Als je mazzel hebt, is de samenstelling nu precies vloeibaar genoeg. In dat geval: niks meer aan doen! Als je mengsel te hard is, voeg dan wat water toe terwijl je mixt. Als je handzeep te vloeibaar is, voeg dan wat zout toe. Let op: een beetje zout is vaak al genoeg.
  • Nu is het alleen nog een kwestie van de zeep overgieten in de pomp en kan je naar hartelust je handen wassen. Tenzij je een zeeppomp van een liter hebt, zal je wat overhouden. Geen probleem, kan je heel lang bewaren! Ik deed het overtollige mensgsel in een lege shampoofles en een lege fles voor afwasmiddel.

Mijn mengsel was in eerste instantie veel te waterig. Ik hanteerde de zoutpot kwistig en had tot mijn grote verbazing twee minuten later weer een zeepblok, maar nu wat groter en in de vorm van een pan. Hup, weer wat water erbij. Goed mixen en jawel, toen begon het toch nog ergens op te lijken. Tevreden vulde ik mijn flessen en nu heb ik voor zo’n 1,50 euro maar liefst anderhalve liter handzeep zonder gekke toevoegingen (Ja, anderhalf. Ik zei al: ‘een beetje zout is vaak al genoeg’).

De vrouw die als blogger geboren is, maakt uiteraard schitterende foto’s van het hele proces. Zo niet deze vrouw. Ook ben ik niet in de weer gegaan met stickers en fineliners om allerlei snoezige etiketten te maken. Ik kan er erg van genieten als ik dit bij anderen zie maar zelf heb ik er simpelweg het geduld niet voor. Ter compensatie dan nog wel een foto boven dit bericht van mijn heuse voorraad, inclusief ontzettend leuke woordgrap! Nou ja, vind ik dan, hè…;)

Zelf zeep maken, heb jij je daar weleens aan gewaagd?

Als jij je aan dit ambachtelijke karweitje waagt en het voor elkaar krijgt om je eigen zeeppomp ook te vullen met ‘handmade soap’, heb je 3 powerpunten in the pocket. Als je ook nog zo snugger bent om in je Superheldinnenboek te schrijven hoeveel gram zeep je hebt gebruikt, van welk merk en hoe het resultaat was…applaus! Superheldinnen die zover vooruit denken verdienen een bonuspunt extra!

 

 

 

Social Media
0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *