opruimen

Een opgeruimd huis in 15 minuten per dag

een opgeruimd huis in 15 minuten

opruimenUit onderzoek blijkt dat rommel in huis een van de grootste bronnen van ergernis is. Voor mij heel herkenbaar. Vooral omdat wij altijd last hebben van zeer geheimzinnige rommel. Rommel die lijkt te leven en zich in een ongelooflijk tempo vermenigvuldigt. Ligt er eerst maar één tube tandpasta op de trap om mee naar boven te nemen…, nog geen dag later staat er op mysterieuze wijze ineens een paar schoenen bij en liggen een trede hoger twee telefoonopladers. Bijzonder!

Gelukkig heb ik -na vele mislukte pogingen- nu een aanpak gevonden die goed lijkt te werken en weinig tijd kost. Dat laatste vind ik een zeer prettige bijkomstigheid want ik ken genoeg dagen waarop ik het idee had dat ik niks anders deed dan opruimen. Nu ben ik per dag een kwartiertje kwijt en is mijn huis netter dan ooit.

De juiste aanpak voor een opgeruimd huis

Ik heb de methode die ik gebruik de spannende naam ‘3 keer 5 methode’ gegeven. Klinkt natuurlijk nergens naar maar geeft wel precies weer wat ik doe. Namelijk 3 keer per dag 5 minuten opruimen. That’s it! Nou ja, bijna dan. Want de truc zit hem in de plaats in huis wáár je opruimt en de snelheid waarméé je opruimt.

Iedere ochtend bekijk ik welke drie plaatsen in huis het hardst een opruimbeurt nodig hebben. Vaak zijn dat de kinderkamers. Onze kids doen zeker hun best met opruimen (Echt waar. Ze moeten wel want wij vinden het belangrijk dat ze dit leren!) maar ‘alles opgeruimd’ heeft voor een zesjarige een andere definitie dan voor haar moeder die 30 jaar ouder is.

Gewapend met een timer en een vuilniszak ga ik tussen de rommel staan. Ik zet mijn timer op vijf minuten en zodra de tijd loopt ga ik als een idioot aan de slag. Ik denk niet na maar pak het eerste het beste wat me voorhanden komt op en zet het terug op de plaats waar het hoort. Als het kapot is, of niet bewaard hoeft te worden, gaat het onmiddellijk in de vuilniszak. Als het iets is dat op een andere kamer hoort, ren ik zo snel ik kan naar die kamer toe, want beste toeschouwers… ik ben met de wedstrijd van mijn leven bezig! Ik sta niet voor ieder priegeltje dat ik vasthoud stil bij de emotionele waarde, ik ga niet proberen om het haar van Barbie weer te fatsoeneren. Nee, mijn enige doel in die vijf minuten is: zo snel mogelijk, zoveel mogelijk spullen terugleggen op de plek waar ze horen! Reclamefolders van vorige week? Ik kijk ze niet nog een keer door, de hele stapel gaat -húp- de papierbak in.

Als na vijf minuten mijn timer gaat, stop ik. Ook als ik nog niet klaar ben! Nog altijd sta ik versteld van hoeveel spullen je in 5 minuten op kan ruimen als je even flink je best doet. En stel nou dat de troep zo overweldigend was dat het nog steeds een bende is? Nou, heel eenvoudig: dan is die plaats de volgende dag waarschijnlijk weer aan de beurt. Ik garandeer je: door dit een aantal weken vol te houden, sta je versteld van hoe opgeruimd je huis kan worden! Ook met kinderen of een man die altijd alles laat slingeren in huis.

Het mooie van dit systeem is, dat 5 minuten opruimen perfect past in die ‘tussendoormomenten’ die iedere dag kent. Je hebt de tafel al gedekt, maar de aardappels zijn nog net niet gaar? Perfect om vijf minuten lang door je badkamer te rennen en de boel te fatsoeneren! Je bent klaar met je klus maar hebt nog vijf minuten voor je de kinderen uit school moet halen? Snel, pak je vuilniszak en ren naar zolder! Je snakt naar een kop koffie maar je apparaat moet nog opwarmen? Ruim wat op!

Door dit drie keer per dag te doen heb ik niet alleen een veel fijner huis om in te leven, ik heb ook veel meer tijd over voor andere dingen. Zoals bijvoorbeeld dit blog. Ik ga hem snel online zetten, dan heb ik nog net vijf minuten om mijn keuken op te ruimen!

Hoe ga jij de rommel in huis te lijf?

Voor iedere dag dat je dit systeem toepast, mag je jezelf een powerpunt geven. Maak een foto van de volle vuilniszak en plak deze in je SHB. Bam, 5 punten extra!

Social Media
0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *