schoonmaken

8 manieren om baking soda te gebruiken

zuiveringszout

‘Mag ik vragen wat u ermee gaat doen?’ De caissière kijkt me een beetje schuldbewust aan, alsof ze weet dat het niet zo netjes is om dat te vragen. Maar ik begrijp de vraag, want het komt vast niet heel vaak voor dat iemand zoveel pakken zuiveringszout -of baking soda zoals op de verpakking staat- aanschaft.

Zuiveringszout wordt in ons huishouden voor van alles en nog wat gebruikt. Het kost bijna niets en als ik daar ben,  neem ik vaak een aantal pakken tegelijkertijd mee. Wat ik er allemaal mee doe? Nou, dit bijvoorbeeld:

Deodorant

Iedere ochtend doe ik wat zuiveringszout onder mijn oksels. Mijn ervaring is dat dit veel beter en langer werkt dan de gangbare deodorants, veel goedkoper is en wat ik ook wel prettig vind, natuurlijk is. Geen rare fratsen erin waarvan je niet weet wat ze voor invloed op je lijf en leden hebben. In veel recepten wordt het zout met bijv. kokosolie gemengd. Heb ik ook wel eens geprobeerd, maar dit vind ik eigenlijk net zo gemakkelijk en werkt zelfs nog beter.

Gaspitten ontvetten

Eens in de zoveel tijd is er grof geschut nodig om mijn fornuis weer tot in de kleine puntjes te laten blinken. De gaspitten ga ik niet uren zitten boenen. Ik gooi ze in een emmer warm water waar een schep zuiveringszout doorheen gegaan is, even laten weken en klaar.

Bakken

In een aantal recepten die ik regelmatig gebruikt wordt om baking soda gevraagd (vooral Engelstalige recepten die ik van Pinterest pluk). Dat is dus hetzelfde als zuiveringszout.

Matrassen opfrissen

Als ik zo heel af en toe in een echt fanatieke bui ben, gooi ik een lading zout over een matras. Uurtje laten liggen en daarna opzuigen met de stofzuiger. En echt, het matras is een stuk frisser.

Nare luchtjes voorkomen

Zeker in de zomer wil onze vuilcontainer nog wel eens wat minder fris ruiken. Helaas wordt hij maar 1x per twee weken geleegd en is dit daarmee ook bijna niet te voorkomen. Een schep zout erin, helpt vaak goed. Af en toe ook prettig om in de vuilnisbak in de keuken te doen, trouwens.

Tanden poetsen

Het is me niet helemaal duidelijk of zuiveringszout nu wel of niet slecht is voor het glazuur van je tanden. De meningen daarover zijn nogal gevarieerd. Wat me wel duidelijk is, is dat mijn tanden frisser en gladder aanvoelen en ook wat minder geel worden (hoewel voor dat laatste ook andere oplossingen zijn). Dus wissel ik tandpasta en zout af.

Zilver poetsen

Ik leg een vel aluminiumfolie in een pan en doe er een schepje zout bij. Vervolgens vul ik de pan met water en breng ik alles aan de kook. Zilveren lepeltjes en sieraden erin, paar minuutjes laten borrelen en het zilver blinkt me weer tegemoet.

Sponsen schoonmaken

Heet water met een flinke schep zuiveringszout is een ideaal middel om je smerige en stinkende sponsen weer schoon en fris te krijgen. Meestal laat ik de spons er een uurtje inzitten en spoel ik hem daarna met koud water uit.

 

Gebruik jij ook zuiveringszout?

Social Media
0

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *