vrije tijd

Bewust verdwalen, hoe doe je dat?

bewust verdwalen

bewust verdwalenJe kent hem misschien wel, die mooie uitspraak van Loesje: ‘Ga je mee verdwalen? Ik weet de weg.’ Valt zeer zeker onder mijn favorieten. Afgelopen week had ik een momentje over. Ik kon twee dingen doen met dat moment: 30 minuten te vroeg op school arriveren om dochters op te halen (gezellig andere moeders spreken) of nog even proberen een potje te verdwalen. Ik besloot tot het laatste. Wie verdwaalt, komt tenminste nog eens ergens!

Verdwalen, zo heel eenvoudig is dat tegenwoordig nog niet. Op iedere kruising staat bijna wel een richtingaanwijzer. Zelfs op de grote, stille heide staat bij ieder mysterieus kronkelend zandpaadje een keurige pijl die verklapt welke kant je op moet. Soms is dat heel prettig maar verdwalen hoeft niet per sé verkeerd te zijn. Sterker nog, expres verdwalen heeft zelfs veel positieve kanten. Doordat je niet bewust bezig bent om op een eindbestemming te komen, is de reis zelf ineens het doel. En mijn ervaring is dat dit heel inspirerend is. Je kijkt toch met andere ogen naar je omgeving, je raakt je ineens meer bewust van je zintuigen. Je hoort geluiden die je anders niet op zouden vallen en ruikt geuren die je nooit eerder hebt geroken.

Verdwalen hoeft absoluut niet ergens in het land te zijn waar je nog nooit eerder bent geweest. Juist verdwalen in je eigen omgeving kan mooie resultaten opleveren. Afgelopen week bestond mijn verdwaalkunst uit het nemen van een smal fietspaadje naar rechts. Het was al een jaar of wat geleden dat ik die afslag genomen had, hoewel ik zeer regelmatig in de buurt van die afslag ben. Ik wist dat het nog niet zo lang geleden wat aangepast was, maar wist nog niet hoe. Het pad eindigde in een winkelstraatje waar ik een fantastische winkel vond, waarvan ik het bestaan niet wist. Een winkel waar iedereen voor twee tientjes een schap kan huren en zijn of haar eigen spullen kan verkopen. Ik snuffelde rond tussen oude boeken waarvan ik sommige heul vroeger had gelezen (jeugdsentiment), ik vroeg me serieus af of die hometrainer van 10 euro door mij gekocht moest worden (uiteindelijk toch niet gedaan) en ik staarde vol afschuw naar de twee lelijkste vazen die ik ooit zag (wie zou die willen kopen?). Tegen de tijd dat ik de winkel weer uit liep, was het de hoogste tijd voor een snelle sprint naar het schoolplein en had ik het gevoel er op zijn minst een dag tussenuit geweest te zijn. Raar hoe verfrissend zo’n half uurtje verdwalen kan zijn, domweg doordat je even iets anders doet wat je niet vooraf regelt en waarbij je aan geen enkele verwachting (zelfs niet die van jezelf) hoeft te voldoen.

Dat ik niet de enige ben die dol is op verdwalen, moge duidelijk zijn. Er zijn zelfs heuse verdwaalapps, zoals ‘Drift’ van ‘Broken City Lab’. Voor mij geen optie -want enkel internet via wifi op de telefoon- maar als je echt werk wilt maken van verdwalen best geinig. Je moet opdrachten vervullen zoals: ‘Loop richting het noorden tot je iets buitengewoons ziet’ en maakt af en toe een foto voor mede-verdwalers (is niet verplicht). Wat ik zelf leuk vind, is vooraf beslissen hoe je verdwaalt. Gewoon met pen en papier. Ik maak voor mezelf een route die er bijvoorbeeld zo uitziet.

  • Neem de 1e afslag links.
  • Ga na de derde lantarenpaal direct naar rechts.
  • Volg de eerste persoon die je tegenkomt voor vijf minuten.
  • etc.

Als ik de route af heb, pak ik de plattegrond van mijn stad en prik ik old school met mijn ogen dicht op een willekeurige plaats. Dat wordt mijn beginpunt, ik peddel erheen en off I go! Wat mij betreft is verdwalen nog altijd een van de beste manieren om te ontspannen.

Lijkt het jou wat om expres te verdwalen?

Pak je Superheldinnenboek erbij en schrijf of teken een verdwaalroute. Ga deze vervolgens ook uitvoeren, met welk vervoersmiddel maakt helemaal niet uit! Uitverdwaald? Dan mag je maar liefst 10 powerpunten bijschrijven op je superheldinnenrekening. 

 

Social Media
0

2 Comments

  1. Ik ben een maandje geleden verhuisd en ik vind het heerlijk om met fiets in mijn nieuwe dorp en tussen de velden en op kronkelweggetjes te verdwalen. Jouw tip om eerst een route uit te schrijven is wel top! Vooral ‘volg persoon 5min’. Haha, heerlijk!

    1. Ik woon al jaren in dezelfde plaats maar blijf dit ook nog altijd leuk vinden :). Velden en kronkelweggetjes…het klinkt alsof je op een fijne plaats bent gaan wonen! Hopelijk voel je je er snel thuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *