vrije tijd

Het bordspel Expeditie Robinson

bordspel-expeditie-robinson

Het is al jaren een goedbekeken televisieprogramma: Expeditie Robinson. Een aantal mensen wordt op een onbewoond eiland gedropt en moet daar zien te overleven. Door het doen van allerlei opdrachten kunnen ze voordelen verdienen. Daarbij kan je samenzweren met mede-kandidaten maar achter jouw rug om, kunnen ze je ook zomaar laten vallen. Aan het eind van iedere ronde wordt er iemand weggestemd die dan weer naar huis kan. Of naar een ander eiland, dat wil ook nog wel eens voorkomen.

Heb jij nou niet zo’n zin in al die ontberingen maar vind je het idee van dit televisiespel geweldig, dan heb ik goed nieuws voor je. Er is namelijk ook een bordspel van.

Uitleg van het bordspel Expeditie Robinson

Het doel van het spel is eenvoudig; als laatste overblijven op een onbewoond eiland. Dat doel daadwerkelijk bereiken is minder eenvoudig.

Het spel bestaat uit twee rondes; de teamronde en de samensmelting (ja, wie het programma kent, zal dit bekend voorkomen 😉 ). In de teamronde speel je in twee teams tegen elkaar en probeer je een drietal missies te halen. Dit zijn 1) zoveel mogelijk houten speelfiguren in het spel houden, 2) de meeste materialen verzameld hebben en 3) de meeste eilanddelen ontgonnen hebben.

Beide teams hebben een eigen eiland dat ze groter kunnen maken door eilandtegels aan te leggen. Op ieder eiland staan 6 houten figuren, die het team uitbeelden. Door deze figuren over het eiland te laten lopen kan je eilandtegels omdraaien en materiaal verdienen, zoals bamboe of lianen. Daarmee kan je een kampvuur aanleggen, of een ander handig voorwerp maken. Er valt ook vis te verdienen. Dat laatste is belangrijk, want wanneer een van de houten speelfiguren zonder vis komt te zitten, ligt deze uit het spel. Tijdens deze ronde vinden er ook een aantal eliminatieproeven plaats. Hiervoor moet je een toren maken van dobbelstenen wat eenvoudiger gezegd is dan gedaan. De winnaar van de proef krijgt een beloning, de verliezer moet een houten speelfiguur uit het spel halen. Als alle eilandtegels van deze ronde gespeeld zijn, wordt er gekeken of de missies gehaald zijn en door welk team.

Na deze ronde, speel je niet langer in teams maar is het ieder voor zich. Je kan stemmen op de houten speelfiguren die nog in het spel zitten en daarna is het aan jou om ervoor te zorgen dat het speelfiguur waar jij de meeste stemmen op hebt gezet,  als laatste overblijft. Ook in deze ronde vallen er weer eilanddelen te ontdekken en kan je beloningen krijgen. Door strategisch te spelen, kan je je medespelers te slim afzijn en wordt jij de nieuwe Robinson.

Spelervaring van het bordspel Expeditie Robinson

Het spel zit in een stevige doos en is van goede kwaliteit. Vooraf moet je verschillende onderdelen in elkaar zetten. Dit kost niet veel moeite. Wel is het zo dat de de verschillende onderdelen niet allemaal goed op elkaar aansluiten, wat af en toe wat onhandig is. De spelregels zijn logisch opgesteld en voorzien van verduidelijkende afbeeldingen.

Wat erg leuk is aan dit spel, is het feit dat je in teams speelt. Samen overleg je wanneer je een kampvuur bouwt, wanneer je een eilanddeel gaat ontginnen en wélk deel dit dan moet zijn. Daarbij moet je strategisch spelen maar ook een klein beetje geluk hebben. De eliminatieproef is steeds dezelfde, maar wat de beloning is, blijft een verrassing tot de proef gespeeld is. Na de eerste ronde, moet je ineens individueel verder spelen. Ergens is dit jammer, aan de andere kant past dit wel meer bij het televisieprogramma waar het uiteindelijk ook ieder voor zich is. De tweede ronde is minder afwisselend dan de eerste ronde maar duurt ook veel korter.

Volgens de makers van het spel, is dit spel geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Toch zullen er ook genoeg jongere kinderen zijn die dit spel prima kunnen spelen. Dit neemt niet weg dat het ook voor volwassenen een erg leuk spel is om te spelen. Je hoeft niet bekend te zijn met het televisieprogramma om dit spel goed te kunnen volgen. Zonder strategie zal je niet ver komen, maar je moet het geluk ook een beetje aan je zijde hebben om te kunnen winnen. De oorspronkelijke prijs is 25 euro, niet duur voor dit spel dat je zo vaak kan spelen als je wilt. Aangezien het spel al een tijdje in de winkel ligt, is het bij veel winkels ook goedkoper te verkrijgen.

praktische informatie

naam: Expeditie Robinson

uitgever: Just Games

leeftijd: 10 – 99 jaar

aantal spelers: 2 – 6

speeltijd: plm. 60 minuten

Social Media
0

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *